Nivelul de poluare se poziționează pe locul secund în lista factorilor de risc la nivel global asupra sănătății oamenilor, iar creșterea acestui nivel în ultimii ani a determinat adoptarea și implementarea unei politici de combatere a poluării. Indiferent că este vorba despre industria de modă ori despre marile lanțuri de retaileri sau despre sectorul locațiilor offline ori online al jocurilor de noroc, precum Сasino Verde, respectarea principiilor acestei politici este responsabilitatea tuturor.
În România, conform datelor INS (Institutul Național de Statistică), reciclarea deșeurilor provenite din ambalaje se ridică la 38.31%, în timp ce reciclarea metalelor se ridică la 44.24%. În ceea ce privește reciclarea materialelor din plastic, procentul este de 31.59%, iar ce al materialelor din hârtie de 67.88%. Brandurile de lux care activează pe piața românească de producție își propun să sprijine bunele practici de generare a unui număr infimit de deșeuri, dar și de conservare, recuperare și reutilizare a tuturor resurselor. Oare, cum pot reuși în acest demers?
Cum se aplică politica 5R în România pe piața brandurilor de lux?
Sustenabilitatea este una dintre trendurile anului 2024 și ale viitorului, așa că, politica 5R (Refuză, Redu, Reutilizează, Reciclează, Degradează) trebuie aplicată în toate domeniile economice, precum și în viața cotidiană a fiecărui om. În industria produselor de lux, în care activează o serie de branduri românești, precum Musette, Jolidon, ID Sarrieri, Etic și altele, se caută în permanență atât noi tipuri de materiale, eco-friendly, cât și soluții pentru recuperarea și reutilizarea materialelor curente.
Brandurile locale urmează tendințele globale din industrie, așa cum este cazul sectorului de fashion, acolo unde Gucci, de exemplu, a implementat politica „Gucci Equilibrium”. Ca parte a acestei politici de susținere a mediului înconjurător, brandul utilizează Mylo, un tip de piele care este produsă din miceliu (partea rădacinoasă a ciupercilor) și care este un material biodegradabil ce reprezintă o alterantiva mult mai benefică pentru natură în comparație cu materialele tradiționale din piele.
Și alte branduri din industria de fashion susțin promovarea practicilor „Zero Waste”, așa cum este cazul companiilor:
- Santicler,
- Eileen Fisher,
- Vivienne Westwood,
- Patagonia,
- Burberry.
Companiile românești din industria produselor de lux utilizează în mod frecvent materile organice, precum lâna reciclată sau bumbacul, dar și colaborând cu producători locali care își bazează producția pe tehnici și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător. Mai mult decât atât, în ultimii ani, impulsionate de marile case de modă internaționale, precum Prada, Stella McCartney ori Gucci, companiile din România s-au raliat tendințelor promovate de aceste branduri.
De exemplu, slow fashion, este unul dintre trendurile din 2024 în această industrie, fiind promovate articole create doar din materiale care sunt naturale în totalitate, pe vopsirea cu materiale vegetale, care provin din plante cultivate pe plan local, dar și pe upcycling. Sunt derulate programe de reutilizare a materialelor rămase din procesul de producatie, acestea fiind redirecționate către diferite ONG-uri sau producători, care le vor folosi în diverse scopuri (de exemplu, pentru a confecționa umplutura sacilor de box ori pentru creșterea nivelului de fertilizare a solului).
Cât de dificil este să respecți politica 5R în România ca brand de lux?
România face pași siguri către îndeplinirea obiectivului de asigurare a sustenabilității la nivel național, însă, acești pași sunt destul de lenți. În ciuda tuturor programelor dedicate susținerii mediului înconjurător și a promovării unui stil sănătos în ceea ce privește viitorul industrial, încă suntem departe de atingerea acestor obiective. Inițiativa de reciclare a materialelor din plastic este un prim pas care își găsește conexiuni și în industria producătoare de diferite bunuri, aceasta având la dispoziție materiale reciclabile, care pot fi utilizate în procesul propriu de producție.
Așa cum se întâmplă și cu brandurile din străinătate, pentru a dezvolta programe solide de susținere a mediului înconjurător este nevoie de crearea unor departamente specializate. Acestea au rolul de a dezvolta sau de a identifica noi tipuri de tehnologii și materiale sustenabile, așa cum este cazul Econyl (Stella McCartney) și Mylo (Gucci), dar și de îmbunătățirea a proceselor de producție, ca parte a diminuării impactului asupra naturii.
Totodată, colaborările dintre branduri și producătorii de materiale ecologice sunt extrem de importante, cele mai elocvente exemple fiind reprezentate de parteneriatele dintre Burberry și Colorifix (dezvoltator de vopseluri ecologice pentru materialele textile) sau dintre Stella McCartney și Aquafil (care produce Econyl). Pe plan local, astfel de parteneriate sunt posibile între producătorii de lână și companiile care activează în domeniul modei.
Reprezintă reciclarea și reutilizarea soluții pentru politica „zero deșeuri”?
Pe lângă implicarea brandurilor din diferitele industrii și a autorităților este necesar ca și oamenii de rând să contribuie la respectarea acestei politici. Aceștia se pot implica atât la nivel de colectare, cât și la reutilizare, dar și în ceea ce privește modul de cumpărare. Orientarea către produsele confecționate din materiale naturale sau din cele reciclate va ajuta la susținerea mediului înconjurător.
La rândul lor, marile companii vor trebui să continue pe direcția urmată în perioada precedentă, în care au creat programe dedicate sustenabilității. Chiar dacă România încă este departe de nivelul atins în alte țări în ceea ce privește sustenabilitatea mediului înconjurător, este important că brandurile de lux au înțeles că joacă un rol pozitiv în influențarea celorlalte companii din diferite sectoare economice în vederea susținerii naturii într-un mod sănătos.
Notă: în privința jocurilor de noroc, folosiți, în condițiile legale, exclusiv platforme de cazino online licențiate pe plan local, în țara al cărei rezident fiscal sunteți.