De foarte multe timp, un numar in crestere de persoane au inceput sa apeleze la servicii funerare. Chiar daca in prezent, din cauza situatiei de urgenta generate de noul coronavirus s-au schimbat cu mult regulile unei inmormantari, familiile defunctilor aleg sa colaboreze tot cu aceste firme, datorita modului simplu si usor de a face totul.
In acest sens, pentru transportul decedatilor catre institutii de medicina legala, firma de pompe funebre trebuie sa tina cont de mai multe prevederi speciale.
Pentru a transporta cadavrul de la domiciliu sau chiar din spatiile publice unde a avut loc decesul, spre o institutie de medicina legala sunt respectate normele generale legate de evhipamentul de protectie al personalului care transporta si manipuleaza cadavrul cat si pentru manipularea acestuia cu scopul de a fi introdus in sacul ermetic.
Persoanele desemnate sa manipuleze si sa transporte cadavrul, iau in cacul respectul fata de om si fata de demnitatea acestuia si toate activitatile asupra corpului au la baza respectul cuvenit fiintei decedate si grija fata de aceasta.
Pentru a ridica decedatul de la domiciliu sunt solicitate si examinate absolut toate documentele medicale pe care defunctul le are de la medicul curant, de la unitatile sanitare, de la medicul de familie si de la laboratoarele de analize, actele din care va reiesi inregistrarea persoanelor la DSP si documentele care atesta localitatea din care s-a intors in ultimele doua saptamani din calatorii, daca este cazul.
Transportul cadavrelor puse in sac ermetic, din spatiul public si de la domiciliu spre institutia medico legala pentru autopsiere se face doar pe baza Ordonantei emise de un procuror sau de organele abilitate care se ocupa de cercetarea penala.
Transportul are loc doar in mijloace de transport special concepute si care au autorizatia legala de a transporta decedati bolnavi de coronavirus. In mometnul in care decesul a avut loc in urma infectiei cu noul coronavirus angajatii de la serviciile funerare care vor prelua corpul de la spitalul sau unitatea sanitara in care acesta a decedat sau din institutia de medicina legala respecta toate dispozitiile pe care orice alt transportator trebuie sa le respecte.
Aceste reguli sunt valabile si pentru angajatii serviciilor funerare care trebuie sa manipuleze cadavrele, astfel incat sa impiedice raspandirea bililor si trebuie sa poarte echipamente individuale pentru protectie conform cu normele deja existente.
Angajatii firmelor de servicii funerare nu au voie sa deschida capacul sicriului si nici sa efectueze manopere de cosmetizare. De asemenea, este interzita inclusiv imbalsamarea bolnavilor de corona virus. Angajatii de la servicii funerare Bucuresti si din toate localitatile din tara trebuie sa se spele pe maini cu apa calda si sapun si ulterior sa isi dezinfecteze mainile cu produse biocide de tipul TP1 pentru a evita contaminarea si transmiterea bolilor. Angajatii de la servicii funerare nu isi asuma riscuri si vor veni echipati corespunzator pentru preluarea decedatului si transportul acestuia in cimitir pentru a fi inhumat asa cum se cuvine.