România și ora de vară: va renunța țara noastră la schimbarea orei?

Posted on 10 aprilie 2025Comentariile sunt închise pentru România și ora de vară: va renunța țara noastră la schimbarea orei?

Nu știu cum e la tine, dar eu de fiecare dată când trebuie să dăm ceasul înainte sau înapoi, simt că cineva se joacă cu viața mea. Tocmai am trecut prin această situație pe data de 30 Martie. Eram la calculator, m-a prins noaptea târziu, eram absorbit în winbet recenzie, mă pregăteam să încep o sesiune de joc, când observ că este deja ora 4 dimineața. Știam că am stat până târziu, însă nu plănuiam să stau până la ora 4. M-am dezmeticit după câteva secunde de panică și mi-am amintit că este iar momentul acela din an în care, pentru câteva zile, mă simt complet confuz legat de oră.

Adică serios, de ce mai facem asta? Oare chiar avem nevoie de schimbarea orei? Nu mai bine rămânem la una singură și gata, să trăim fericiți fără confuzii?

Hai să ne uităm puțin la situație împreună. De ani buni, tot auzim discuții despre renunțarea la schimbarea orei în Europa. Parlamentul European chiar a votat în 2019 pentru eliminarea acestei practici, dar fiecare țară trebuia să decidă dacă rămâne permanent pe ora standard sau pe ora de vară. Ei bine, ca multe alte lucruri, pandemia a cam pus discuțiile pe pauză.

Dar noi, românii? Noi ce facem? O să renunțăm la această jonglerie anuală cu ceasurile? Păi, teoretic, există încă dezbateri pe această temă, iar oamenii sunt împărțiți: unii adoră zilele mai lungi ale verii, alții urăsc senzația de jet lag după schimbare.

Dacă întrebi pe cineva care trebuie să se trezească devreme, mai ales iarna, îți va spune că ora de vară e un adevărat coșmar pentru ei. E genul acela de schimbare care te face să te uiți la ceas dimineața și să te întrebi dacă e greșit sau dacă doar viața ta a luat o turnură cu adevărat tragică. Dar pe de altă parte, cine nu iubește serile lungi și frumoase de vară, când poți sta pe terasă la o bere fără să simți că trebuie să te duci la culcare de la ora 9 ca un pensionar?

Acum, hai să vorbim de partea oficială. Principalul motiv pentru care s-a introdus schimbarea orei a fost economisirea energiei electrice. Se credea că dacă avem mai mult soare seara, consumăm mai puțin curent. Doar că, în realitate, studiile recente arată că impactul asupra economiei de energie e aproape zero. Adică ne chinuim degeaba? Cam așa se pare.

Mai mult, sănătatea noastră suferă din această cauză. Cercetătorii spun că schimbarea orei poate crește riscul de atacuri de cord, accidente rutiere și tulburări de somn. Cine mai are nevoie de încă o sursă de stres? Parcă nu avem destule în viețile noastre, mai ales în vremurile acestea incerte cu care ne confruntăm.

Bun, și atunci, dacă tot nu aduce niște beneficii clare, de ce nu renunțăm la ora de vară? Păi, problema e că nicio decizie nu e niciodată simplă. Trebuie coordonare cu celelalte țări europene, trebuie să se hotărască dacă rămânem pe ora standard (cea de iarnă) sau pe cea de vară. Și ghici ce? Și aici oamenii sunt tot împărțiți.

Unii spun că ora de vară ar trebui să fie permanentă, căci ne dă mai multă lumină seara. Alții zic că ora standard e mai naturală, fiind cea mai apropiată de ritmul nostru biologic. Încotro ar trebui să o luăm? Nimeni nu pare să fie sigur care este, răspunsul corect.

De fapt, dacă stai să te gândești, schimbarea orei afectează nu doar oamenii, ci și animalele în egală măsură. Animalele de fermă, de exemplu, nu înțeleg de ce dintr-o dată fermierul vine mai devreme sau mai târziu cu mâncarea. Câinii și pisicile obișnuite cu un program fix de hrană sunt în ceață o zi-două. Încerci să-i explici câinelui tău că s-a schimbat ora? Mult succes! Desigur, foarte multe animale iubesc rutina și se bazează pe ea pentru a se simți în siguranță.

În mod ironic, există țări care au renunțat deja la schimbarea orei, precum Rusia sau Turcia. Dar Uniunea Europeană? Încă ne mai gândim. Poate dacă ne hotărâm mai repede, nu am mai sta confuzi de două ori pe an, uitându-ne la telefon și întrebându-ne: „O fi ora corectă sau nu?”. Partea bună e că device-urile pe care le avem astăzi fac această schimbare în mod automat, percepția noastră, în schimb, nu e la fel de ușor de schimbat.

Până atunci, pregătește-te pentru următorul moment în care o să te uiți confuz la telefon, întrebându-te dacă s-a schimbat ora singură sau dacă ai dormit mai mult decât trebuia. Poate o să vină ziua în care vom scăpa de acest ritual bizar. Dar până atunci, rămânem captivi în acest mic haos de două ori pe an, fără să știm dacă ne place sau nu. Sau, cine știe, poate ne trezim că ne place să fim un pic haotici, că doar suntem români, nu?