Vacanțe și călătorii: 44% dintre români evită intermediarii, rezervând direct

Posted on 8 iulie 2025Comentariile sunt închise pentru Vacanțe și călătorii: 44% dintre români evită intermediarii, rezervând direct

Pe măsură ce sezonul estival atinge apogeul, unii români se bucură deja de vacanțele planificate din timp, în timp ce alții abia acum încep să-și contureze planurile pentru concediul principal. În acest context, Reveal Marketing Research a derulat o cercetare de piață care evidențiază principalele comportamente și criterii de decizie ale românilor atunci când vine vorba de organizarea concediului.

Principalii factori care influențează alegerea modului de organizare a unei vacanțe sunt bugetul disponibil (72%), destinația și durata vacanței (51%) și nivelul de confort dorit (44%).

44% dintre români obișnuiesc să planifice vacanțele pe cont propriu, rezervând direct transport și cazare, în timp ce 28% apelează excusiv la platforme online pentru planificarea vacanțelor, mai ales tinerii sub 35 ani (35%).

28% dintre români includ serviciile unei agenții de turism în planificarea vacanței, însă doar aproximativ jumătate dintre aceștia (13%) aleg să își planifice călătoria exclusiv prin intermediul agenției.

Principalele avantaje ale vacanțelor organizate prin agenții de turism sunt planificarea mai ușoară (62%), siguranța transportului și a cazării (57%) și asistență în caz de probleme (38%).

Principalele dezavantaje ale vacanțelor organizate prin agenții de turism sunt costurile mai ridicate (58%), itinerariile fixe care reduc flexibilitatea (48%) și oferta restrânsă la anumiți furnizori (41%).

Bugetul disponibil (72%), destinația și durata vacanței (51%) și nivelul de confort dorit (44%) sunt principalii factori care influențează alegerea modului de organizare a unei vacanțe.

Conform celui mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research, principalul criteriu în alegerea modului de organizare a vacanței este bugetul disponibil, menționat de 72% dintre respondenți, urmat de destinație și durata sejurului (51%) și de nivelul de confort dorit (44%).

Astfel, cei mai mulți români (44%) evită intermediarii și preferă să își planifice vacanțele pe cont propriu, rezervând direct transportul și cazarea – un comportament mai frecvent în rândul persoanelor de peste 55 de ani (53%).

28% folosesc platforme online de rezervări (ex. Booking, Airbnb, etc.), preferate în special de tinerii sub 35 de ani (34%), iar 15% aleg o variantă mixtă, combinând rezervările personale cu serviciile agențiilor de turism. Doar 13% dintre români aleg să își organizeze vacanța exclusiv prin intermediul unei agenții de turism.

„Rezultatele studiului arată că românii devin din ce în ce mai sofisticați în alegerile lor legate de vacanță, iar factorii precum controlul asupra bugetului și flexibilitatea sunt esențiali. În același timp, observăm o nevoie tot mai mare de confort și siguranță, mai ales în rândul familiilor sau al celor de vârstă mijlocie au mai înaintată. Acest echilibru între organizare și sprijinul oferit de profesioniști va modela viitorul pieței de turism din România”, a declarat Marius Luican, Director General Reveal Marketing Research.

De ce aleg unii români agențiile de turism pentru planificarea vacanței?

Principalele motive pentru care românii aleg să apeleze la agențiile de turism sunt accesul la oferte speciale și reduceri (49%) – în special în rândul persoanelor cu vârste între 45-55 de ani (55%) și al celor cu venituri peste 6000 lei (54%) –, pachetele all-inclusive avantajoase (46%) și comoditatea (42%), apreciată mai ales de tinerii sub 24 de ani (47%).

Vacanțele organizate prin agenții de turism sunt percepute ca fiind mai ușor de planificat (62%), oferind siguranța transportului și a cazării (57%), precum și asistență în caz de probleme (38%).

De ce majoritatea românilor preferă să își planifice vacanțele pe cont propriu?

Potrivit datelor studiului, organizarea individuală rămâne cea mai populară opțiune datorită prețurilor mai bune și libertății de explorare fără restricții (51%), flexibilității totale asupra itinerariului (47%) și evitării comisioanelor agențiilor (46%) – beneficii menționate în mai mare măsură de bărbați.

Această diferență poate fi explicată printr-o tendință mai pronunțată a bărbaților de a valoriza autonomia și controlul direct în procesul de planificare, precum și de o mai mare încredere în propriile abilități de organizare.

Îndreptându-ne atenția către principalele dezavantaje percepute ale vacanțelor organizate prin agenții de turism, românii menționează în special costurile mai ridicate comparativ cu rezervările individuale (58%), itinerariile fixe care reduc flexibilitatea (48%) și oferta restrânsă la anumiți furnizori (41%).

Rezultatele studiului realizat de Reveal Marketing Research evidențiază complexitatea deciziilor legate de organizarea vacanței, în care românii caută un echilibru între libertatea de a-și gestiona singuri planurile și dorința de confort, siguranță și asistență. În contextul unui comportament de consum tot mai diversificat, jucătorii din industria turismului sunt provocați să își adapteze serviciile, oferind atât flexibilitate, cât și soluții eficiente și personalizate pentru diferite segmente de turiști.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de 17 ani companii din România și alte țări din Europa.

Reveal Market Resources, studiul nr. 197: Reveal Market Resources este un hub de date ce cuprinde studii gratuite date publicității, cu scopul de a susține piața de marketing și comunicare din România.

Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 16-24.06.2025 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban. Mărimea eșantionului a fost de 1024 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.